Η Γανόχωρα (799 κάτοικοι με βάση την απογραφή του 2011) είναι πεδινό χωριό του νομού Πιερίας και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Κατερίνης. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κατερίνης και 60 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.
Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 1918 σε μια έκταση δάσους τότε και σαν τον Ρομβισώνα Κρούσω κατάφεραν να επιβιώσουν. Για αυτό το λόγο μέχρι σήμερα πολλοί φέρουν το επίθετο Ρoμβισών.
Η καταγωγή των Γανοχωριτών, είναι από τα χωριά Γάνος και Χώρα από τα παράλια της Ανατολικής Θράκης, τα σπίτια και την γή των οποίων, κατέχουν σήμερα οι Τούρκοι. Κύρια επαγγέλματα τους εκεί, ήταν η αλιεία, πολλά αμπέλια με ταλέντο στην οινοποιεία και το εμπόριο μεταξιού.
Το βιολί, το λαούτο, το κλαρίνο και η θρακιώτικη Λύρα είναι τα μουσικά όργανα που συνόδευαν τα χοροστάσια και τους γάμους.
Με λιγοστά από τα υπάρχοντά τους, ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι κατά την διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών. Υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων οι οποίοι είπαν ότι έκρυψαν πολλά από το βιός τους, στις πατρογονικές τους εστίες, διότι πίστευαν ότι κάποια στιγτμή θα επιστρέψουν.
Με την συνοδεία του Μητροπολίτη τότε Γάνου και Χώρας, Τιμόθεου, επιβιβάστηκαν σε καράβια, με πρώτο σταθμό το λιμάνι της Καβάλας. Μετά από πολύ περπάτημα και έρευνα για τον νέο τόπο κατοικίας τους, κάποιοι κάτοικοι του Γάνου και της Χώρας κατέληξαν στην σημερινή Γανόχωρα. Το πρώτο όνομα που έδωσαν στο χωριό ήταν ΝΤΟΥΡΙΑ. Η ονομασία ήταν τούρκικη (durya) και σημαίνει ΑΛΤ, καθώς το μέρος που κατοίκησαν δεν είχε βάλτο όπως σε πολλές από τις προηγούμενες τοποθεσίες που είχαν πάει με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές απώλειες ζωής από ελεονοσία. Η Ντουριά λοιπόν, ήταν ένα μέρος ιδανικό και έκαναν ΑΛΤ….
Η Ντουριά ονομάστηκε Γανόχωρα το 1926.
Σήμερα η Γανόχωρα διαθέτει, δημοτικό σχολείο, ένα ολοκαίνουργιο ‘’ειδικό σχολείο’’, γεωργικό ιατρείο και έναν δραστήριο Μορφωτικό Σύλλογο που στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στον κεντρικό δρόμο του χωριού.
Οι κάτοικοι της Γανόχωρας δραστηριοποιούνται κυρίως στην καλλιέργεια ακτινιδίων, καπνού και αμπελιών. Παράλληλα στο χωριό υπάρχει ένα ιδιωτικό σχολείο όλω των βαθμίδων εκπαίδευσης, οινοποιείο, ελαιοτριβείο και αρκετές επιχειρήσεις.
Η κεντρική εκκλησία είναι αφιερωμένη στον πολιούχο του χωριού Άγιο Νικόλαο, ενώ υπάρχει και ένα εξωκλήσι , ο Άγιος Γεώργιος, στο πιο όμορφο ίσως μέρος του χωριού, ανάμεσα σε πλατάνια.