Από τα αρχαία χρόνια το όνομα της Θράκης είναι συνδεδεμένο με την μουσική. Καθόλου τυχαίο που ο Ορφέας, μεγάλος μουσικός κατά την αρχαιότητα, καταγόταν από την Θράκη. Στα νεότερα χρόνια οι Θρακιώτες συνέχισαν να δείχνουν αυτή την αγάπη τους για την μουσική με ιδιαίτερους ήχους. Τα κυριότερα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι:

 

Μουσικό παραδοσιακό όργανο νταούλι

Μεμβρανόφωνο κρουστό δημοτικό όργανο της Ελλάδας. Λέγεται και ταβούλι ή νταβούλι. Ρυθμικό όργανο και συνοδεύει μελωδικά όργανα. Αποτελείται από έναν κύλινδρο που οι δύο βάσεις του είναι καλυμμένες από δέρμα συνήθως τράγου, τεντωμένο με σχοινί. Το νταούλι παίζεται με δύο ξύλα, ένα στο κάθε χέρι, τον κόπανο και την βίτσα. Ο κόπανος χτυπάει τους ισχυρούς χρόνους και η βίτσα τους ασθενείς.

 


 

Μουσικό παραδοσιακό όργανο γκάϊντα

Το όργανο αυτό το κατασκεύαζε συνήθως ο ίδιος ο οργανοπαίχτης – και απαιτούσε ιδιαίτερες γνώσεις και μεγάλη υπομονή. Το καταλληλότερο δέρμα για την κατασκευή του ήταν της κατσίκας, σπανίως χρησιμοποιούσαν του προβάτου. Η γκάϊντα παίζεται μόνη της ή παίζεται με άλλα όργανα, λύρα, τουμπερλέκι, νταούλι, νταϊρέ κλπ. Παλαιότερα ήταν το μοναδικό και κυρίαρχο όργανο σε γάμους, γιορτές και πανηγύρια.

 


 

Μουσικό παραδοσιακό όργανο λύρα

Η Θρακιώτικη λύρα είναι η παλαιότερη λύρα του ελλαδικού και γενικά του Βαλκανικού χώρου. Παιζόταν σε ολόκληρη την παλιά βυζαντινή Θράκη. Έχει αχλαδόμορφο σχήμα με τρείς χορδές. Διακρίνεται σε καμπάδικη, που είναι ελαφριά, μικρή και λεπτόηχη, και σε τσαουσάνικη, που είναι πιό βαρύηχη. Ιδιαέτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι κατά το παίξιμο τα δάχτυλα του αριστεριού χεριού πιέζουν από τα πλάγια τη χορδή με τα νύχια.

 


 

Μουσικό παραδοσιακό όργανο ακορντεόν

Το ακορντεόν είναι ένα αερόφωνο πληκτροφόρο μουσικό όργανο. Το ακορντεόν παίζεται κρατώντας το με τα δύο χέρια στο ύψος του στήθους. Συχνά χρησιμοποιούνται ιμάντες στήριξης λόγω του βάρους του οργάνου. Το αριστερό χέρι χειρίζεται ένα πληκτρολόγιο παρόμοιο με αυτό του μπαντονεόν. Στο δεξί χέρι αντιστοιχεί ένα πληκτρολόγιο παρόμοιο μ’ αυτό του πιάνου για την εκτέλεση της μελωδίας. Η φυσούνα χειρίζεται και από τα δύο χέρια, όχι μόνο για την παραγωγή αέρα, αλλά και για την διαφοροποίηση των δυναμικών.

 


 

Μουσικό παραδοσιακό όργανο ντέφι

Το ντέφι είναι μουσικό όργανο που ανήκει την οικογένεια των κρουστών και αποτελείται από μια μεμβράνη στερεωμένη σε ένα κυκλικό τελάρο και διάφορα ζεύγη από μέταλλο που κουδουνίζουν. Τα περισσότερα ντέφια που βλέπει κανείς σήμερα στη δυτική λαϊκή μουσική είναι χωρίς τη μεμβράνη. Το ντέφι παίζεται με διάφορους τρόπους: κρατώντας το ή στερεώνοντάς το σε μια βάση, κτυπώντας το με το χέρι ή κάποιο ξύλο, κουνώντας το, ή κτυπώντας το στο πόδι.

 

 


 

 

Μουσικό παραδοσιακό όργανο κλαρίνο

Γνωστό μελωδικό μουσικό όργανο που εμφανίστηκε στην Θράκη στις αρχές του 20ου αιώνα όταν σχηματίσθηκαν οι πρώτες κομπανίες. Σήμερα κυριαρχεί σε πολλά θρακιώτικα μουσικά σχήματα.